Chcesz zdrowo się odżywiać? W takim razie w Twojej diecie nie może zabraknąć produktów z dużą zawartością żelaza. Jest to pierwiastek, który odpowiada za budowę białek i enzymów w organizmie człowieka, a ponadto to jeden z niezbędnych elementów potrzebnych do transportu tlenu. Gdy brakuje żelaza w organizmie, to zaczynają pojawiać się różne problemy zdrowotne. Warto wiedzieć, że najlepiej wchłanialne żelazo jest w pożywieniu, dlatego też przygotowaliśmy artykuł, w którym przedstawiamy produkty o największej zawartości żelaza.

Żelazo pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Zanim przejdziemy do przedstawienia produktów, w których znajdują się największe ilości żelaza, to warto najpierw napisać kilka słów o żelazie. Wyróżniamy żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe), jak i również pochodzenia roślinnego (niehemowe). Oto garstka ważnych informacji dotyczących żelaza: 

       niedobór żelaza najczęściej spowodowany jest nieodpowiednią dietą, ale częstą przyczyną są też obfite miesiączki, czy choroby nowotworowe,

       objawy niedoboru żelaza to przede wszystkim bóle głowy, przyspieszone bicie serca, nadmierne zmęczenie i senność,

       dorośli mężczyźni powinni spożywać 10 mg w ciągu dnia, natomiast kobiety 18 mg,

       żelazo hemowe przyswajalne jest w 20%, natomiast niehemowe w 5%,

       żelazo pochodzenia zwierzęcego wchłania się znacznie lepiej niż to pochodzenia roślinnego.

Produkty pochodzenia zwierzęcego bogate w żelazo

Najlepiej sięgać po produkty spożywcze w postaci żelaza hemowego. Przyswajalność żelaza hemowego z pożywienia jest na poziomie nawet 20%! Największe ilości żelaza znajdziemy w podrobach takich jak m.in. wątroba, nerki, serca, czy żołądki. W wątróbce wieprzowej jest aż 18 mg żelaza na 100 gram produktu, natomiast wątróbki cielęce i drobiowe mają go trochę mniej - około 10 mg. Duże ilości tego pierwiastka są też w wieprzowych i cielęcych nerkach. 

Produkty bogate w żelazo to także kaszanka, salceson, kabanosy, czy pasztet. Osoby uwielbiające ryby na pewno ucieszą się na wieść, że one również zawierają sporą dawkę żelaza - zwłaszcza makrela, śledzie, czy sardynki. Żelazo znajdziemy również w jajkach - 2,2 mg w 100 g produktu. 

Produkty pochodzenia roślinnego z dużą ilością żelaza

Żelazo znajdziemy również w produktach pochodzenia roślinnego. Na pierwsze miejsce zasługują płatki kukurydziane, jak i również otręby pszenne, w których znajduje się nawet 10 mg żelaza na 100 gram produktów. Warto też regularnie jeść pestki dyni, czy słonecznika, bowiem znajduje się w nich około 7-8 mg żelaza na 100 g produktu. Natka pietruszki również zawiera dość dużo żelaza - 5,3 mg w 100 g produktu. Poza tym warto jeść takie produkty jak kasza gryczana, kasza jaglana, rośliny strączkowe (do który zaliczamy m.in. fasolę), a także chleb żytni. Inne produkty bogate w żelazo to: 

       kakao - prawie 11 mg żelaza w 100 g,

       sezam - 18 mg żelaza w 100 g,

       siemię lniane - 5,7 mg żelaza w 100 g,

       tofu - 5,4 mg żelaza w 100 g.

Aby dostarczyć organizmowi cennego żelaza, możemy także sięgać po owoce. Najwięcej tego pierwiastka zawierają morele - 6 mg na 100 g, a także jabłka - 3 mg na 100 g. Innymi owocami, które zawierają żelazo, są suszone śliwki i  jagody. 

Jak uzupełnić niedobór żelaza w organizmie?

 Zazwyczaj wystarczy jedynie wprowadzenie zmian w diecie i spożywanie wyżej wymienionych produktów. Czasem jednak okazuje się, że to za mało i potrzebne są inne środki. W takiej sytuacji warto sięgnąć po żelazo suplement diety, dzięki któremu szybko uzupełnimy niedobory żelaza i zapobiegniemy anemii. Warto tutaj dodać, że poważne niedobory tego pierwiastka są najczęstszą przyczyną niedokrwistości, dlatego warto jak najszybciej sięgnąć po tabletki z żelazem. Ich szeroki wybór możemy znaleźć w aptekach i są one dostępne bez recepty.

Czego powinny unikać osoby z niedoborem żelaza?

Warto wiedzieć, że istnieją produkty, które zmniejszają wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego też warto zrezygnować przede wszystkim z herbaty i kawy, bowiem zawierają one spore ilości tanin i szczawianów, jak i również dużych ilości fosforu, które znajdziemy m.in. w napojach o smaku coli. Jak twierdzą eksperci, warto też unikać takich produktów jak płatki owsiane, czy otręby, ponieważ charakteryzują się dużą zawartością fitynianów. 


Zapraszamy na nasz kanał YouTube, gdzie dowiesz się więcej na temat suplementacji żelaza.
Link: https://www.youtube.com/channel/UCHodcvbC5aNfWJJDd9JBFWg