Cukier a odporność

Dzisiejszy świat nastawiony jest na nieustanny pęd - wszystko musi być na teraz. Bardzo ciężko jest znaleźć moment na przyjrzenie się swojej diecie, swoim wyborom żywieniowym. Na szczęście, każdego roku wzrasta ogólna świadomość społeczeństwa w temacie zdrowego stylu życia, jednak wciąż pewne kwestie wymagają wyjaśnienia i doinformowania. Przykładem może być przysłowiowa "dieta cud", której jedynym zadaniem według wielu jest pozbycie się nadmiernych kilogramów. Co w sytuacji, kiedy powiem Ci, że odpowiednim odżywianiem możesz wzmocnić odporność ? Tak! Zdrowe odżywianie powoduje wzmocnienie odporności! Zadam Ci kolejne pytanie. Czy wiesz, że nadmiar cukru psuje odporność ? Dokładnie tak! Cukier osłabia odporność!

Nadmiar cukru psuje odporność

Wiadome jest to, że nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na stan zębów, powoduje stan zapalny organizmu, przyczynia się do grzybicy organizmu. Warto wspomnieć także, że cukier obniża odporność, a co za tym idzie pogarsza funkcjonowanie układu odpornościowego. W niewielkich ilościach nie spowoduje negatywnego wpływu na organizm, ale w nadmiarze bywa niebezpieczny. Za przykład posłużą nam grzyby z rodzaju Candida. Występują naturalnie w naszej mikroflorze jelitowej i nie stanowią większego zagrożenia, ale w momencie ich przerostu stają się pasożytami. Grzyby Candida odżywiają się cukrami prostymi. W tym momencie należy dodać, że w trakcie trwania grzybicy organizmu występuje zwiększone łaknienie na słodycze. Nie jest to zatem nasza zachcianka, a chęć rozrostu grzybów Candida w naszym jelicie co powoduje stan zapalny. Nasilona grzybica organizmu osłabia odporność i zwiększa zachorowalność. Wszystkiemu winne jest nadmierne spożycie cukru. Spójrz jak to wszystko się ze sobą łączy! Grzybica organizmu powoduje osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego. Należy zatem wyeliminować słodycze, aby wesprzeć odporność, bo jak wiadomo nadmiar cukru psuje odporność!

Dowodem powyższych rozważań są badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" oraz "Dental Survey" dotyczące zagadnienia "cukier a limfocyty". Badania te wykazały, że spożywanie dużej ilości cukru - około 70/100g zmniejsza aktywność limfocytów oraz hamuje zdolności eliminacji patogenów przez leukocyty. Wysokie stężenie cukrów prostych znajdziemy w fruktozie, glukozie, sacharozie, pasteryzowanych sokach owocowych oraz miodzie. Warto zatem powtórzyć fakt, że nadmiar cukru w diecie szkodzi.

Cukier obniża odporność

Przyjrzyjmy się już wpływowi cukru na organizm. Co możemy zrobić, aby ograniczyć spożycie cukru? Unikać produktów mających wysoki poziom cukru! Czy istnieją zamienniki cukru? Oczywiście, że tak! Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej!

Zacznę od omówienia głodu cukrowego, czyli dlaczego ograniczać ilości zamiast z dnia na dzień całkowicie zmieniać swój styl odżywiania. W momencie kiedy spożywamy duże ilości cukru zapotrzebowanie na niego wzrasta w naszym organizmie. Nasz organizm, a jak już wiadomo – grzyby z rodzaju Candida domagają się cukru. Jeśli podejmiemy decyzję o całkowitym wyeliminowaniu cukru z naszej diety „z dnia na dzień” może spowodować to obniżenie nastroju, spadek koncentracji, rozdrażnienie. Nie trudno domyślić się, że każdy wolałby uniknąć tych przykrych dolegliwości. Zastosuj się do poniższych rad, a nie będziesz odczuwał głodu cukrowego o znacznym nasileniu.

  1. Pij dużo płynów – nawadnianie jest bardzo ważne, pomaga usunąć toksyny z naszego organizmu, wyprodukowane między innymi przez grzyby Candida w jelitach.
  2. Zaplanuj swoje posiłki i dbaj o regularność – regularne jedzenie jest bardzo ważne dla zachowania równowagi w naszym organizmie
  3. Znajdź czas na aktywność fizyczną – najlepsze będą spacery na świeżym powietrzu.
  4. Używaj zamienników cukru – jeśli zaczynasz odczuwać rozdrażnienie bądź pogorszenie nastroju wprowadź do swojej diety zamienniki cukru, zdrowe przekąski na słodko. Poniżej przeczytasz nasze polecajki, ale zdradzę Ci, że pomocne dla Ciebie będą migdały, pestki dyni bądź słonecznika. Zaspokoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego ze względu na wysoką zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu.

Eliminacja cukru z diety jest momentami ciężkim procesem, ale zdecydowanie wartym wszelkiego trudu. Poniżej znajdziesz listę zamienników cukru, a także słodycze wspierające układ odpornościowy.

Zamienniki cukru :

  1. Stewia - naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z liści stewii. W swoim składzie zawiera liczne witaminy.
  2. Ksylitol - słodzik pozyskiwany z brzozy. Powinien być jednak stosowany w ograniczonych ilościach, ponieważ w nadmiarze ma działanie przeczyszczające.

Naturalne słodziki wpływają korzystnie na wzmocnienie odporności i podwyższony poziom cukru we krwi.

Jak zadbać o odporność? Jak wesprzeć odporność u dzieci?

Mówiąc o odporności warto odnieść się do nieco młodszej grupy. Okres zimowy jest szczególnie uciążliwy nie tylko dla osób dorosłych, ale przede wszystkim dla dzieci. Pomocna w tym czasie będzie odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa, dobrej jakości białko i zdrowe tłuszcze. Wprowadzając dziecku prozdrowotne produkty przy jednoczesnym zachowaniu regularności posiłków sprawiamy, że rzadziej będzie sięgało po niezdrowe przekąski zawierające między innymi cukier, a wiadomo, że cukier obniża odporność. Zatem na początku powinniśmy wyeliminować słodycze i ograniczyć spożywanie dużej ilości cukru. Zabieg ten pozwoli na wzmocnienie organizmu i wsparcie układu immunologicznego dziecka.

Jak stworzyć słodycze dobre dla odporności? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców, których dzieci często chorują. Wybieraj zamienniki cukru i kombinuj ze smakiem, ale też wyglądem! Dziecko rozpoczyna jedzenie "oczami", trzeba zachęcić malucha do tej przekąski. Poniżej przedstawię kilka propozycji zdrowych zamienników słodyczy, które będą mieć pozytywny wpływ na odporność Twojego dziecka.

  1. Ciasteczka bananowo orzechowe - wymieszaj w misce zmielone banany z pokruszonymi orzechami włoskimi. Dodaj dwie szczypty cynamonu. Uformuj małe placuszki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane przekąski wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do momentu zarumienienia. Cukier osłabia odporność, a w tych przekąskach znajdziemy go w naturalnej formie prosto z owoców!

  2. Krem czekoladowy bez cukru
    - 1 banan
    - 1/2 awokado
    - 1 łyżka kakao
    - 20g namoczonych wcześniej orzechów laskowych i śliwek suszonych
    - 1 łyżka ksylitolu (zdrowy zamiennik cukru)
    - ok. 100 ml mleka kokosowego (możesz dodać więcej)

    Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Zjedz z ciemnym pieczywem.


  3. Batony owsiane z bakaliami
    - 150g płatków owsianych
    - 20g słonecznika i pestek dyni
    - 20g siemienia lnianego
    - 20g sezamu i orzechów ziemnych
    - 10g nasion chia
    - 30g suszonej żurawiny
    - 40g ryżu ekspandowanego
    - 70g masła
    - 3 łyżki miodu i masła orzechowego

    Wszystkie nasiona, płatki, ryż i suszone owoce wymieszaj w misce. W garnku podgrzej masło z dodatkiem miodu i masła orzechowego i dodaj do miski z nasionami. Wszystko wymieszaj i uformuj z ciasta batony. Ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni do lekkiego zarumienienia. 

    Batony możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez 10 dni!

Zadajmy sobie zatem pytanie : Czy cukier obniża odporność? Oczywiście, że tak! Zatem, czy muszę wyeliminować słodycze? Oczywiście, że nie! Wybieraj mądrze, czytaj składy, a najlepiej próbuj swoich możliwości w kuchni. Przekonaj się, że zdrowe przekąski też potrafią być pyszne.

Cukier a odporność organizmu

Podsumowując wszystko :

  • Niezdrowa żywność, infekcja i cukier mają wiele wspólnego z negatywnym wpływem na układ immunologiczny.
  • Odpowiednia ilość cukru na pewno nie zaszkodzi w diecie, ale unikaj go całkowicie w momencie choroby.
  • Wybieraj słodycze wspierające odporność i układ odpornościowy dziecka. Przykład idzie z góry i bardzo ważne, aby dziecko podążało za dobrymi wyborami.
  • Zapoznaj się z zamiennikami cukru, które doskonale go zastępują i przy okazji mają cudowny wpływ na nasz organizm.

Bibliografia :

  1. Bałdyga, J. Optymalizacja odporności, w kontekście modulujących produktów żywnościowych.

  2. Mercola, J. (2021). Siła zdrowych nawyków: Proste codzienne czynności, które pomogą ci wzmocnić odporność, zapobiec chronicznym chorobom i żyć dłużej. Wydawnictwo Kobiece.

  3. Bigoś, M. (2020). Jak zwiększyć odporność swojego dziecka. Otwarte.

  4. https://kukbuk.pl/artykuly/slodycze-bez-cukru/

  5. https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AATRZTz.img?w=822&h=462&m=4&q=99

Martyna Deptuła

Absolwentka kierunku Dietetyka ze specjalizacją Dietetyka Kliniczna. Swoją pracę dyplomową poświęciła tematowi „Wpływ diety na płodność”. Interesuje się zdrowym odżywianiem, odpowiednią suplementacją i aktywnym trybem życia. Obecnie jest młodszym specjalistą ds. analiz w firmie farmaceutycznej.