Nadeszła wiosna! Coraz wyższa temperatura, dłuższe dni i słoneczna pogoda. Spodziewamy się, że nasze dziecko będzie pełne energii, tymczasem maluch łapie infekcje. Dzieje się tak, ponieważ młody organizm nie zdążył jeszcze dojść do siebie po zimie, a przesilenie wiosenne dokłada kolejne wyzwania. Dzieci stykają się z chorobotwórczymi zarazkami i chorują, mają problemy z koncentracją i są senne.

Dlaczego wiosną ryzyko zachorowania jest tak wysokie? Poznaj proste sposoby radzenia sobie z problemem wiosennego spadku odporności u dzieci dowiedz się jak poprawić odporność dziecka.

Organizm dziecka po zimie

Zima nie jest łatwym czasem dla organizmu człowieka, także tego młodego. Mało słońca, ograniczona ilość świeżych warzyw i owoców, zimno. Po niej następuje wiosna, która także zaskakuje nas niespodziewanymi spadkami temperatur i wiatrem. Z powodu zmiennej aury i pozimowego spadku odporności, dzieci bardzo łatwo łapią infekcje. Tym bardziej, że system immunologiczny małego człowieka wciąż jeszcze się rozwija i odporność dziecka nie jest jeszcze w pełni ukształtowana. Co więcej, dzieci spędzają wiele godzin w zamkniętych salach przedszkolnych i szkolnych, gdzie łatwo o rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii. Niewątpliwie, wiosna to pora roku, w której powinniśmy poprawić odporność organizmu dziecka.

Co zrobić, aby wzmocnić odporność dziecka wiosną? 

Organizm dziecka po zimie bywa wyczerpany i potrzebuje wsparcia. Niedobory witamin i soli mineralnych powodują osłabienie systemu odpornościowego, spadek dobrego samopoczucia, ogólne rozbicie i uczucie przewlekłego zmęczenia. To właśnie w tym okresie pojawia się druga fala zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie i zdrowie dziecka wystawione jest na próbę. A walka z drobnoustrojami wymaga od organizmu wiele siły i energii. Zatem wiosenne zadanie dla rodziców - wzmocnić odporność dziecka - staje się priorytetem wielu rodziców.

Przyczyną osłabionej odporności na wiosnę może być niedobór witamin i mikroelementów. Aby zapobiegać wiosennemu osłabieniu odporności wystarczy wiedzieć, jakich witamin i minerałów najczęściej brakuje w tym okresie. Ważne są także żywe kultury bakterii i kwasy tłuszczowe. Mając taką wiedzę możemy łatwo uzupełnić w wiosennej diecie brakujące elementy. Kiedy wzmocnimy odporność dziecka, bez problemu będziemy mogli cieszyć się z nadejścia wiosny.

Wiosenne wyzwania

Ekspozycja na słonce i dłuższy, wiosenny dzień wymagają więcej energii na aktywność dziecka. Organizm wykonuje także wielką pracę w zapobieganiu infekcjom. Ogromna w tym rola witamin i minerałów. Należy więc pamiętać o zbilansowanej diecie dziecka, a jeśli wiemy, że pojawia się ryzyko ewentualnych niedoborów, trzeba rozważyć odpowiednią dla wieku suplementację. Pomaga to nie tylko wesprzeć pracę układu odpornościowego, lecz także ma wpływ na procesy poznawcze i emocjonalne dziecka. Jakich witamin i minerałów najczęściej brakuje na wiosnę?

Witamina C

Kwas askorbinowy wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności. Ten składnik wykazuje także działanie przeciwutleniające, bakteriobójcze oraz wpływa na stan kości i skóry. Organizm nie potrafi sam wyprodukować, ani zmagazynować witaminy C, dlatego należy ją dostarczać codziennie w pożywieniu.

Dobrymi źródłami witaminy C są: natka pietruszki, czy papryka. Także warzywa kapustne: brokuły, kalafior, jarmuż oraz szpinak i szczypiorek. Obróbka termiczna zabija wiele cennych składników, także witaminę C, dlatego lepiej spożywać warzywa na surowo lub krótko gotowane.

Witamina E

Jest ona silnym przeciwutleniaczem. Pomaga usuwać wolne rodniki z organizmu, co ma ogromne znaczenie w okresie zwiększonego narażenia na infekcje. Niedobór witaminy E może objawiać się osłabieniem, zmęczeniem. Dieta dziecka powinna obfitować w oleje roślinne, orzechy, migdały, warzywa cebulowe, np. czosnek (zawiera on witaminy: E, A, B, C i wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze).

Witamina A

Jest to kolejny, niezwykle ważny i niezbędny dla budowania odporności dziecka składnik odżywczy. Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz wirusobójcze. Jej niedobór w organizmie może objawiać się zwiększoną podatnością na infekcje, a także zahamowaniem wzrostu dziecka, trudniejszym gojeniem się ran, problemami ze skórą, włosami i paznokciami.

Produktami zawierającymi witaminę A są: wątróbka, tran, mleko, ser, jajka czy ryby. Także bataty, dynia, marchew, jarmuż, papryka, morele, brzoskwinie i mango. Szczególnie wysoką zawartość beta-karotenu ma np. marchewka, dlatego warto sięgać po nią jak najczęściej.

Witamina D

Jedna z najważniejszych witamin wpływających na układ immunologiczny dziecka. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie nie tylko układu odpornościowego, ale także układu nerwowego, mięśni i kości.

Ludzki organizm potrafi produkować i magazynować ten składnik, jednak do tego niezbędna jest ekspozycja skóry na słońce, a przez wiele zimowych miesięcy nie ma ku temu okazji. Dlatego po zimie niedobory witaminy D są szczególnie częste i warto je uzupełnić. Doskonałym źródłem tej witaminy są tłuste ryby morskie.

Czy dzieci mogą jeść nowalijki?

Wiosną na straganach i w sklepach, pojawiają się nowalijki. Po długiej zimie mamy ochotę na rzodkiewkę, sałatę, ogórki czy szczypiorek. Mamy przekonanie, że świeże, soczyste warzywa są najzdrowsze. Ale czy nowalijki nadają się także dla dzieci? I czy wczesne warzywa uzupełnią niedobory witamin i minerałów u najmłodszych?

Nowalijki – zdrowe czy nie?

Najwięcej cennych składników znajduje się w produktach sezonowych, ale w takich, hodowanych w ogrodach i na polach. Tymczasem pierwsze wiosenne warzywa pochodzą ze szklarni i tunelów. Sztuczne oświetlenie i intensywne nawożenie sprawiają, że nie są one tak zdrowe, jak oczekujemy. Wiosenne uprawy wymagają nawozów zawierających wysokie stężenie azotanów, ołowiu, rtęci, miedzi i innych sztucznych substancji. Nadmiar takich substancji chemicznych, zwłaszcza u dzieci, których system trawienny jest jeszcze delikatny, niedojrzały, może być przyczyną alergii, nietolerancji czy zatruć pokarmowych.

Kiedy można podać dziecku nowalijki?

Ze względu na opisane powyżej ryzyko, dzieciom poniżej 1. roku życia absolutnie nie powinniśmy podawać nowalijek. Odradza się je również maluchom do 3. roku życia. Starsze dzieci mogą jeść nowalijki, ale należy zachować umiar. Warto obserwować dziecko i reakcje organizmu po zjedzeniu wiosennych warzyw. Bezpieczniej jest podać dziecku niewielką ilość młodych warzyw czy owoców i obserwować, czy nie wywoła to niepożądanych reakcji skórnych lub ze strony układu pokarmowego. Dla maluchów wiosną lepiej sprawdzą się owoce i warzywa mrożone lub ze słoiczków.

Co zrobić, żeby nowalijki były bezpieczne?

Oczywiście młode warzywa to nie tylko szkodliwe substancje chemiczne, ale również cenne składniki - witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i błonnik. Co zatem zrobić, aby czerpać jak najwięcej z nowalijek i bezpiecznie podawać je starszym dzieciom?

Przede wszystkim kupujmy produkty u sprawdzonych sprzedawców, od rolników sprzedających produkty z własnych upraw. Najmniej chemii zawierają warzywa pochodzące z upraw ekologicznych. 

Przed zjedzeniem dokładnie umyj warzywa i owoce. Warto także namoczyć je przez 15 minut w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. W ten sposób pozbędziemy się zabrudzeń i części sztucznych substancji.

No i, oczywiście, najlepszym sposobem na zdrowe i bezpieczne wiosenne warzywa jest własna hodowla. Natkę pietruszki, czy szczypiorek można uprawiać choćby na balkonie. Wówczas mamy pewność, że warzywa są zdrowe i nie zawierają żadnych toksycznych związków. A maluchy chętnie zaangażują się w uprawę!

Co poza witaminami?

Karmienie piersią - malutkie dziecko potrzebuje wsparcia odporności od pierwszego miesiąca życia. Dla niemowlęcia najlepszym wsparciem odporności jest mleko matki zawierające immunoglobuliny chroniące je przed wirusami i bakteriami. Pozytywny wpływ karmienia piersią na odporność i rozwój dziecka opisywany jest w licznych publikacjach.

Żelazo - jeden z kluczowych czynników wspierających odporność dziecka. To podstawowy składnik czerwonych krwinek odpowiadających za dotlenienie i odżywienie wszystkich komórek organizmu. Jest także niezbędne w procesie wytwarzania białych krwinek i przeciwciał i odpowiada za ukrwienie i właściwe funkcjonowanie śledziony, w której znajdują się komórki odpornościowe niszczące wirusy i bakterie. Najlepszym źródłem żelaza w diecie są czerwone mięso, jaja, orzechy i zielonolistne warzywa. Tych produktów nie powinno zabraknąć na talerzu Twojej pociechy. Jeśli jednak podaż żelaza w diecie jest niedostateczna warto sięgnąć po skuteczny suplement diety np. żelazo sukrosomalne marki Sideral.

Cynk - jego główny wpływ na układ odpornościowy polega na przyspieszaniu dojrzewania limfocytów T, czyli jedynych z najważniejszych komórek odpowiedzialnych za odporność dziecka. Ten pierwiastek jest silnym antyoksydantem, niszczącym wolne rodniki, który osłania organizm przed ich niekorzystnym działaniem. Warto zadbać, by na talerzu malucha znalazły się potrawy, takie jak: wątróbka, mięso i ryby. Produkty zawierające cynk to także: nabiał, fasola biała, groch, zielony groszek. Nie pomijajmy także pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Probiotyki - czyli żywe kultury bakterii wspierają funkcje jelit i stanowią skuteczne wsparcie dla organizmu w przypadku antybiotykoterapii oraz w walce z chorobami bakteryjnymi bądź infekcjami górnych dróg oddechowych. Do diety dziecka włączaj produkty mleczne: jogurty, kefiry, a także kiszonki. Codzienna dieta powinna dostarczać probiotyki, to tak samo ważne jak podaż witamin i minerałów.

Tran - to doskonałe źródło kwasów omega-3, w którym znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Związki te mają korzystne działanie nie tylko na odporność, ale też na układ nerwowy i krwionośny. Najbogatszym źródłem kwasów ALA są oleje roślinne oraz orzechy i nasiona, natomiast DHA i EPA - ryby, zwłaszcza tłuste, morskie.

Przepis na zdrową wiosnę

Aby dziecko było wiosną zdrowe i pełne energii, warto wprowadzić w życie kilka prostych zasad:

Odżywianie - dla utrzymania zdrowia dziecka najważniejsza jest zbilansowana, zdrowa dieta, pełna cennych witamin i mikroelementów ważnych dla zdrowia. Nie zapominajmy o odpowiedniej ilości wypijanych płynów, najlepiej niegazowanej wody.

Aktywność fizyczna - aktywność na świeżym powietrzu sprzyja działaniu układu immunologicznego. Ponadto, dotlenione dziecko lepiej śpi, łatwiej się uczy i jest po prostu szczęśliwe. Dodatkowo, eksponując twarz i ręce dziecka na słońce uzupełniamy niedobory witaminy D. Wspólna aktywność na świeżym powietrzu wzmocni odporność najmłodszych, ale także wykształci zdrowe nawyki.

Odpoczynek - jest tak samo ważny, jak dla osób dorosłych. Dziecko musi mieć czas na relaks, odpoczynek, regenerację. Wiosną może być osłabione, dlatego dajmy małemu organizmowi czas na przystosowanie się do nowego sezonu.

Wzmocnienie odporności mamy i taty

Wiosna to piękna i wyczekiwana przez wielu pora roku, jednak jej początek jest dla naszego organizmu szczególnie trudny. Dotyczy to także dorosłych. Mama i tata muszą być w formie, muszą dbać o własną odporność, by dać dobry przykład i dorównać tempu aktywności dzieci. Odpowiednie ilości witamin i składników mineralnych pomogą uzupełnić niedobory po zimie nie tylko u dzieci, ale także u ich rodziców.

Drodzy Rodzice - zdrowa dieta to Wasz obowiązek! Dbajcie o siebie i dawajcie dzieciom dobry przykład. Zastosujcie opisane zasady dbania o odporność wiosną u całej Waszej Rodzinki! Dbajcie o swoją odporność dla dzieci i dla siebie.

Odporność z apteki

Odporność malucha bywa kapryśna. Niedojrzały system odpornościowy uczy się jeszcze i często polega w walce z patogenami. W tym czasie lekarze często polecają stosowanie produktów z apteki. Ważne jest, aby były to suplementy diety bezpieczne, naturalne, aby nie zawierały konserwantów i alkoholu. Nie bójmy się stosowania takich, sprawdzonych produktów u dzieci. Preparaty na odporność dla dzieci od uznanych producentów, o udokumentowanej skuteczności, są bezpieczne i wpływają korzystnie na wsparcie procesów odpornościowych małego organizmu.

Imunoglukan P4H to suplement diety dla całej rodziny spełniający powyższe normy. Dla dzieci w formie płynu o owocowym smaku, a dla dorosłych w kapsułkach.

 

Monika Kluczyk

Jest absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Ukończyła także II-stopniowy kurs dietetyki. Interesuje się ochroną zdrowia, uwielbia aktywny tryb życia. Obecnie jako krajowy kierownik sprzedaży w firmie farmaceutycznej, zajmuje się promocją suplementów diety i produktów wspierających zdrowie.