Co jeść, żeby nie chorować?

Odpowiednio zbilansowana dieta i aktywność fizyczna to podstawa prawidłowej pracy układu odpornościowego. Co zatem jeść na wzmocnienie odporności? 

Aby szybko uporać się z infekcją, trzeba wzmocnić te rejony ciała, gdzie produkowane są komórki odpornościowe. Jednym z nich są jelita. Dlatego najlepszym sojusznikiem w pokonywaniu bakterii i wirusów jest wzmacniająca odporność dieta

Jaka dieta na odporność?

Dieta bogata w witaminy i składniki mineralne, w przeciwutleniacze, sprawia, że jesteśmy bardziej odporni na wszelkiego rodzaju zarazki. Co więcej, łagodniej przechodzimy choroby lub przeziębienia, które złapiemy, bo nasz organizm ma „wojsko”, które może wysłać na tę walkę.

Zrównoważona dieta to podstawa, aby zasilić organizm w niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. Wszystko to przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, który chroni nas przed infekcjami i chorobami.

Co najlepiej jeść latem?

Lato to cudowny czas, na naszych stołach pojawiają się świeże i pyszne produkty. Jedzmy ze smakiem i na zdrowie: warzywa i owoce, przetwory mleczne i zdrowe produkty zbożowe. Prawidłowy sposób odżywiania przez cały rok to nawet 70% gwarancji utrzymania zdrowia.

Jadaj różne produkty!

Każdy produkt niesie za sobą różnorodność składników mineralnych, odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do budowania zdrowia. Już dziś zadbaj o wzmocnienie układu odpornościowego całej swojej rodziny, aby uniknąć infekcji w okresie jesiennym.

10 produktów na poprawę odporności

Jest wiele produktów, które warto spożywać, aby zachować odporność. Poniżej opisujemy walory 10 wybranych, naszym zdaniem najważniejszych produktów, które powinny się pojawiać najczęściej w prozdrowotnym menu każdego z nas, także na talerzach dzieci.

Miód

Miód wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Ten słodki specyfik świetnie pomaga na kaszel, działa wykrztuśnie i uspokaja. Zawiera również olejki eteryczne i flawonoidy, dzięki którym wykazuje działanie przeciwbakteryjne i działanie przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witamin i zawiera cenne minerały wpływające na odporność organizmu.

Ponadto, badania prowadzone z miodem wykazały, że znajduje się w nim wiele enzymów pochodzących z gruczołów ślinowych pszczół, które mają działanie silnie antybiotyczne i bakteriostatyczne. To oznacza, iż hamują wzrost i namnażanie się drobnoustrojów i tym samym wzmacniają układ immunologiczny.

Żeby jednak te wszystkie właściwości faktycznie zadziałały, miód musi być po pierwsze w 100% naturalny a po drugie spożywany na zimno. Wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości! Co ciekawe, antybiotyczna aktywność miodu rozcieńczonego jest dużo wyższa niż nierozcieńczonego! 

Żeby uniknąć chorób, najlepiej jeść miód przez cały rok – już jedna łyżeczka dziennie wystarczy, by miód zadziałał jak naturalna szczepionka, podkręcając nasz system immunologiczny. Zachowanie zdrowia będzie łatwiejsze, gdy miód zagości w naszej codziennej diecie.

Czarny bez

Owoce czarnego bzu to bogactwo witaminy C (bez zawiera jej nawet więcej niż owoce cytrusowe), prowitaminy A, witamin z grupy B, rutyny, pektyn, garbników i kwasów organicznych. Wszystko to sprawia, że owoce czarnego bzu mają korzystny wpływ na walkę z przeziębieniem – działają wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo, mają zdolność do wiązania wolnych rodników. Przetwory z owoców bzu czarnego chronią nasze komórki, zapewniają im dłuższą żywotność. 

Kwiaty bzu czarnego bogate są we flawonoidy: rutozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, czyli ogólnie mówiąc – w stanach przeziębienia. Działają też moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność.

Już starożytni nazywali krzak czarnego bzu „drzewem życia”. Bogaty w przeciwutleniacze, działający silnie napotnie, zażywany regularnie poprawia działanie układu odpornościowego, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie – szybko obniża gorączkę i zmniejsza katar. Jest moczopędny, przeciwbólowy, zwalcza stany zapalne, pobudza do działania komórki układu immunologicznego. 

Najlepszy jest wywar z kwiatów czarnego bzu, owoce działają nieco słabiej. Jest wartościowy i bezpieczny w postaci soku, ale świeżych owoców nie wolno zjadać. Najnowsze, ale niepotwierdzone jeszcze ostatecznie badania wskazują, że czarny bez może blokować wirusa grypy.

Kapusta i kiszonki

To tradycyjne polskie warzywo jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego, który wpływa korzystnie na pracę  układu odpornościowego. Zawiera również mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminę E, K i rutynę. Obfituje ponadto w magnez potas, wapń i beta-karoten oraz w bogactwo soli mineralnych. 

Znajdująca się w kapuście siarka działa antyseptycznie na drogi oddechowe. Jedzenie kapusty wzmacnia nas, niezależnie od tego w jakiej formie ją konsumujemy. Pomaga ona zwalczyć przeziębienie, kaszel a nawet grypę. Dlatego bardzo dobrym sposobem, by wzmacniać odporność jest codzienne picie soku wyciśniętego z kapusty. 

Pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają też kapusta kiszona (a w niej kwas mlekowy) - warzywa poddane fermentacji, obfitujące w kultury bakterii kwasu mlekowego, usprawniają pracę naszych jelit.

Kapusta jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza, a bez niego odporność niestety spada. Zawiera niezbędne dla organizmu witaminy, mikroelementy i kwas foliowy. Dlatego dzięki niej dobrze radzimy sobie z kaszlem, grypą i infekcjami. 

Kwasy fenolowe występujące w kapuście znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, ściągających,  mają również silne działanie antyoksydacyjne. Kapusta to jedno z najbogatszych źródeł kwasu askorbinowego – porcja kapusty kiszonej ma go więcej niż pietruszka i cytryna. Warto zaprzyjaźnić się z kapustą kwaszoną!

Czosnek i cebula

Czosnek uznawany jest za cud natury, naturalny antybiotyk. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości. Czosnek także wykazuje działanie przeciwzapalne i stymulujące  do produkcji przeciwciał.

Zawarta w czosnku allicyna ma silne działanie antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Czosnek najlepiej spożywać na kanapce. Naukowcy wykazali, że osoby spożywające czosnek codziennie już po 12 tygodniach miały odporność 2/3 wyższą niż osoby, które tego nie robiły. Można dodawać  go do sosów, zup, zapiekanek czy sałatek, można sporządzić z niego syrop i pić  łyżeczkę dziennie.  Obecna w czosnku allicyna działa aż 10 razy mocniej niż penicylina.

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Zawiera witaminę B6 i sporo witaminy C – obie niezbędne do walki z infekcjami oraz cały wachlarz minerałów takich jak mangan, wapń, żelazo, fosfor, siarkę i potas. 

Wszystkie szczepy gronkowca niepoddającego się antybiotykom okazują się bezsilne wobec cebuli. Co ciekawe, choć oczywiście najzdrowsza jest surowa, to nawet po ugotowaniu czy smażeniu cebula nie traci większości ze swoich właściwości.

Już samo obieranie czy krojenie cebuli okazuje się dobroczynne dla naszego organizmu. Wydzielające się przy tym olejki eteryczne to lotne związki siarki, które wyciskając nam łzy z oczu, jednocześnie wzmacniają nasz układ oddechowy i oczyszczają błony śluzowe z ewentualnych bakterii. Czyli, nawet  siekanie cebuli wzmacnia odporność!  Warzywa te można oczywiście dodawać do codziennych posiłków,  warto też sobie zrobić syrop wzmacniający odporność organizmu, bowiem czosnek i cebula wykazują działanie przeciwzapalne.

Kefir i jogurt naturalny

Te produkty mleczne zawierają żywe kultury bakterii, które wzbogacają mikroflorę jelitową i pobudzają system immunologiczny do walki z infekcją. Należy pamiętać, że nasz przewód pokarmowy jest pierwszą linią obrony przed patogenami, które często dostają się do organizmu wraz ze spożywaną żywnością. 

Picie kefirów i jogurtów naturalnych w trakcie antybiotykoterapii, także dzięki żywym kulturom bakterii, które w sobie zawierają, chronią organizm przed infekcjami grzybiczymi. Przy okazji pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit.

Proces fermentacji mleka przyczynia się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto, w kefirach i jogurtach jest obecna witamina D, której niedobór może zwiększać ryzyko przeziębień. Za to bardzo korzystnie wpływa na stan naszych kości i zębów oraz witamina C.

Olej lniany 

Najlepszy jest ten nieoczyszczony, tłoczony na zimno. Charakteryzuje się najwyższą ze wszystkich produktów spożywczych zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Są to kwasy omega, które przyczyniają się do produkcji antyzapalnych hormonów - eikozanoidów i zwiększają aktywność fagocytów, czyli komórek "pochłaniających" bakterie. 

Olej lniany nie tylko wzmacnia odporność, ale i zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych i aktywizuje podziały komórkowe. Zawarte w nim lignany redukują wolne rodniki. Kwasy tłuszczowe przeciwdziałają też chorobom układu sercowo-naczyniowego i regulują ciśnienie krwi.

Badania wykazały, że dzieci, które przyjmowały codziennie pół łyżeczki oleju lnianego, zdecydowanie rzadziej ulegały infekcjom układu oddechowego niż dzieci, których dieta była go pozbawiona. To dowodzi, jak ważne są kwasy tłuszczowe dla układu immunologicznego. Wiele nowych danych wskazuje też, że poziom przyjmowanych w diecie kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na funkcje poznawcze i regulację emocji u człowieka.

Olej lniany należy spożywać na zimno, dlatego najlepiej dodawać go do surówek, sałatek, ewentualnie do zupy czy owsianki ale już po ugotowaniu. Pamiętajmy też o przechowywaniu tego oleju koniecznie w ciemnym szkle i w lodówce! 

Ryby i owoce morza 

Zbawienny wpływ na układ odpornościowy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, w które obfitują tłuste ryby morskie , został już omówiony wyżej. Wspomnijmy zatem tylko, iż najwięcej ich znajdziemy w łososiu, makreli i śledziu. W mięsie ryb znajduje się też witamina D ważna dla układu odpornościowego.

Skupmy się natomiast na ważnych dla zdrowia mikroelementach, których zwierzęta morskie są cennym źródłem. Znajdziemy w nich niezbędny do produkcji białych krwinek cynk i żelazo, którego niedobór osłabia organizm czyniąc go podatnym na infekcje. 

We wszystkich gatunkach ryb i owoców morza znajdziemy też selen. Jest on jednym z najważniejszych pierwiastków wzmacniających nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Stymuluje także produkcję ciał odpornościowych, takich jak limfocyty B, należących do białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie wszelkiego rodzaju infekcji.

Awokado

Wszystkie warzywa i owoce zawierają witaminy i minerały. Jednak do naszej dziesiątki wybraliśmy awokado. Ten owoc jest jednym z najzdrowszych. Te zielone „elektrownie” wypełnione są tłuszczami jednonienasyconymi, czyli „dobrym” tłuszczem, który utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Ponadto awokado  to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, białka, błonnika oraz luteiny i zeaksantyny. 

To dobre źródło witaminy C. Powszechnie wiadomo, że wzmacnia ona układ odpornościowy organizmu. Jej działanie jednak nie polega na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm. 

Awokado zawiera także spore ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji energii w tkankach i poprawia odporność organizmu. Reguluje wzrost komórek, a także warunkuje poziom białych i czerwonych krwinek krwi. Dodaj do awokado natkę pietruszki i stosuj pyszną pastę zamiast masła do kanapek na drugie śniadanie.

Jajka

Jajka są jednymi z najbardziej pożywnych i pełnowartościowych potraw na Ziemi. Jajko zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które mają przekształcić pojedynczą komórkę w kurczaka więc muszą wpływać równie dobroczynnie na organizm człowieka. 

To bomba witaminowa i moc składników mineralnych. W zasadzie jedno duże jajko zawiera niewielkie ilości prawie każdej witaminy i pierwiastków niezbędnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, między innymi jest to witamina D niezbędna do budowania odporności. Warto także pamiętać, że praktycznie wszystkie składniki odżywcze zawarte są w żółtku. Kolejny argument przemawiający za tym, żeby jeść jajka jest taki, iż jaja mają w swoim składzie wszystkie niezbędne aminokwasy i to jeszcze w odpowiednich proporcjach.

Jedz różne produkty

Wymienione tu produkty można z powodzeniem łączyć ze sobą lub z innymi komponując przepyszne i bardzo zdrowe posiłki. Są one dostępne w naszych sklepach nie tylko latem. Łącz je z sezonowymi owocami, warzywami w wakacje czy mrożonkami zimą. Pamiętaj o nich podczas każdych zakupów w sklepie spożywczym, uzupełniaj gdy zapasy się kończą i dbaj o funkcjonowanie układu immunologicznego.

Zdrowie zaczyna się na talerzu!

Wpływ sposobu odżywiania na zdrowie jest ogromny. Dobrze zbilansowana dieta wzmacniająca odporność, zabezpieczająca dzienne zapotrzebowanie na różne składniki to najlepsze lekarstwo. Zdrowie zaczyna się na talerzu. Znasz pewnie powiedzenie: "jesteś tym, co jesz". Skoro masz na to wpływ - to wykorzystaj produkty, które zjadasz do budowania zdrowego i odpornego organizmu.

Gdy odporność wymaga dodatkowego wsparcia

Kiedy Twoja odporność wymaga dodatkowego wsparcia sięgnij po produkty z apteki, najlepiej te, zawierające naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, np. Imunoglukan P4H w płynie dla dzieci lub w kapsułkach dla dorosłych

Naturalny skład, brak dodatku konserwantów i bezpieczeństwo długotrwałego stosowania powodują, że produkty z serii Imunoglukan P4H to doskonałe wzmocnienie odporności wspierające układ immunologiczny

Pamiętaj! Budowanie odporności zaczyna się już dziś!